Gambar ehsan en.Google.. |
- Potong sotong bulat-bulat (kalau x suka bulat boleh potong ikut suka hati) dan rebus kan sotong tersebut selama 1 minit. Masukkan sedikit garam.
- Toskan sotong yang telah direbus dan ketepikan. Simpan air rebusan sotong.
- Hiris halus bawang merah, bawang putih, serai, kacang botol, cili dan tomato.
- Masukkan sedikit air rebusan sotong ( kalau nak berkuah, masukkan lebih), perahan air limau nipis, bahan-bahan yang dihiris dan sotong yang telah direbus.
- Gaul semua bahan dan perasakan dengan garam & gula secukup rasa.
- Dah siap, dah boleh makan....
Tambahan:
- Kacang botol boleh diganti dengan kacang pancang dan boleh juga tambah bunga kantan untuk lebih sedap..
- Nak pedas leh tambah cili banyak-banyak.
- Nak lagi sedap tambahkan sos sotong atau sos ikan.
- Jangan rebus sotong terlalu lama, nanti sotong liat, dah x sedap..
- Dah siap simpan dalam peti ais untuk mengekalkan rasa dan kesegarannya..
Oklah, selamat mencuba...
Tata...
Nota Jari: Nanti nak share kerabu mangga plak... sedapnya...
bestnye...lama tak singgah blog cik chomel heheheh..selamat hari raya...
ReplyDelete